Bodemisolatie is geen vloerisolatie

Optrekkende kou en vocht uit de kruipruimte wordt soms bestreden door het aanbrengen van een afdichtende laag op de kruipruimtebodem zoals schelpen of polystreen chipjes. Zowel in theorie als in de praktijk blijkt zo’n afdichting geen gunstig effect te hebben op de warmte van de vloer. Sterker nog: in de winter voorkomt een dergelijke laag dat de warmte uit de bodem naar de kruipruimte kan komen, waardoor de vloer nog kouder wordt. ┬áIn de zomer slaat de aardbodem namelijk warmte op. Deze warmte komt in de winter weer vrij. Zou u de bodem afdekken met bodemisolatie dan kan die warmte nergens heen en blijft de kruipruimte (en daarmee de vloer) erg koud. De TONZON Bodemfolie laat deze warmte wel door.

In de warmtecirculatie in de winter speelt ook het probleem van warmteverlies door de funderingsmuren. Dit zijn beruchte “koudebruggen”. Is de kruipruimte warmer dankzij de TONZON Bodemfolie, dan kan deze warmte worden afgegeven aan de vloer en aan de funderingsmuren. De funderingsmuren onttrekken dus minder warmte aan uw huiskamer, dat scheelt energie. Als u vervolgens uw vloer isoleert met TONZON Vloerisolatie dan beperkt u ook nog het warmteverlies door de vloer. Het gevolg is een warme vloer en een droge warme kruipruimte.

Een van onze klanten had al een kruipruimte gevuld met schelpen. Hij heeft een proef gedaan met het deels aanbrengen van TONZON vloerisolatie. De resultaten waren verbluffend.

Het onderzoeksbureau Couberg-Huiden komt theoretisch tot dezelfde soort conclusies.